Nieuw veilinghuis voor Aziatische en Islamitische kunst

Jun HaoVeilingen0 Comments

Vorige week maandag, op 17 oktober 2016 was de eerste veiling geweest bij Oriental Art Auctions in Hattem, Overijssel. Het veilinghuis is opgericht door twee bekenden uit de wereld van de Aziatische kunst. Het nieuwe veilinghuis specialiseert zich in Aziatische en Islamitische kunst.

In deze eerste veiling is er veel onverkocht gebleven. Daarentegen werd Chinese kunst wel goed verkocht. Een famille rose wandvaas met inscriptie en Qianlong-merk bracht 48.000 euro op (schatting 20.000 tot 30.000), een vrij kolossaal stel vazen, eveneens famille rose en 19de eeuw, werd verkocht voor 32.000 euro (zelfde schatting). De Japanse sectie en de Islamitische kunst verkochten helaas maar mondjesmaat.

Directeuren en initiatiefnemers zijn Khalid Alneis, bekend van Hamadi Oriental Art in Hattem en Michael Meijering, bekend van Meijering Artbooks. Het is het eerste veilinghuis in Nederland dat zich alleen Aziatische kunst veilt. Het stapt daarmee met enige vertraging in het gat dat Christie’s en Sotheby’s lieten vallen door te stoppen met de aziaticaveilingen in Amsterdam.

De eerste collectie, Fine Asian and Islamic Art, bevatte voorwerpen uit het Islamitisch cultuurgebied en uit het Verre Oosten. Interessant was dat naast het Chinese en Japanse porselein dat vanouds in Nederland bekend en verzameld is, ook zogenaamde Chinese taste stukken aangeboden werden. Hierin onderscheidt Oriental Art Auctions zich van de algemene veilinghuizen in Nederland bij wie Aziatische kunstvoorwerpen slechts een onderdeel uitmaken van de totale collectie.

Interessante voorwerpen, fraaie presentatie op de website, met goede fotografie. Hopelijk komt er een vervolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *